sâmbătă, 11 octombrie 2008

Am promis la meeting-ul trecut ca o sa scriu de la ce vine No. Pe net sunt cunoscuta de obicei ca Wunschkind (un album si o melodie de la Oomph!). De ce nu l-am folosit si aici nu stiu exact. Probabil pentru ca mi s-a parut prea lung. Iar No are mai multe semnificatii.

1. Asa cum bine a zis Calin, in primul rand No este prescurtarea de la numar. Nu am vrut sa ies din "sfera" matematicii mai ales la inceput cand mi-am propus sa scriu mai mult despre probleme interesante si personalitati din matematica (intre timp m-am ocupat mai mult de alte domenii, dar o sa urmeze un articol despre Gauss).

2. Ce iti vine in minte cand auzi no? No si ce? No bine. No mai vedem. (cateodata cu varianta: Na si ce? Na bine. Na mai vedem). Ardealul! Se stie foarte bine ca no e un cuvant fara semnificatie precisa utlizat des pe meleagurile astea. Ma intrebam intr-o zi de ce folosim no. De ce zicem no (na) bine si nu bine, de ce il folosim constant daca nu are un rol anume. Probabil ca se trage de la sasi, de la Na gut.

3. No inseamna nu. Asa cum mi-a zis cineva mai demult: nu e bine ca o fata sa zica da la orice. Sa zica mai bine nu. Nu stiu daca pot spune ca sunt sceptica, dar bazandu-ma pe ideea ca totul e relativ si ca intodeauna poti sustine argumente pro si contra legate de un fapt, imi place sa ma joc din cand in cand, aducand dovezi ca si afirmatia contrarie poate fi adevarata. Si sunt destul de incapatanta.

2 comentarii: