miercuri, 6 august 2008

63 de ani de la lansarea primei bombe atomice


Albert Einstein este o personalitate atat de cunoscuta in zilele noastre incat nu mai are nevoie de nicio descriere. A fost un copil genial, nascut la Ulm, un oras mic din Germania si care a plecat la 16 ani in Italia, unde se mutase familia lui, pentru a scapa de serviciul militar obligatoriu.
Einstein a devenit celebru la nivel mondial pentru teoria relativitatii. Aceasta sustinea ca in natura singura valoarea care ramane constanta este viteza luminii si, prin urmare, notiunea de timp este relativa. Acest punct de vedere schimba principiul de baza al fizicii newtoniene, care era valabila de 300 de ani, si anume ca timpul este constant. Totusi, aceasta teorie nu avea aplicabilitate. Einstein insusi a spus ca este improbabila obtinerea unei cantitati de energie dupa binecunoscuta sa formula: E=mc², unde E = energia, m = masa si c = viteza luminii:

The likelihood of transforming matter into energy is something akin to shooting birds in the dark in a country where there are only a few birds.


Devenit celebru, Einstein calatorea in jurul lumii, fiind invitat la universitati pentru conferinte si cursuri. Vizita lui in Japonia a avut loc in urma invitatiei unei case editoriale si cuprindea o serie de conferinte la universitati si institutii stiintifice din tara. A stat 40 de zile in Japonia, iar orasul care l-a impresionat cel mai mult a fost chiar Hiroshima. Intr-o scrisoare adresata unei cunostinte, Einstein a spus: Japonia si japonezii m-au fermecat si m-au incantat.

In septembrie 1939, Einstein a fost vizitat de fizicianul ungar Leo Szilard. Impreuna au redactat o scrisoare catre Franklin Roosevelt, presedintele SUA, prin care il informau ca Germania se apropie de fabricarea bombei atomice. Dupa ce a citit scrisoarea, Roosevelt s-a mobilizat imediat. In laboratoarele din Los Angeles, in desertul din New Mexico, a inceput "Proiectul Manhattan" pentru cercetarea si fabricarea bombei atomice.
Pe 7 mai 1945, Germania se preda fara conditii, dar Japonia nu-i urmeaza exemplul. Odata cu iesirea Germaniei din razboi, bomba atomica nu-si mai avea rostul, asa ca Einstein si Leo Szilard, ingrijorati, scriu o scrisoare ce avea drept scop evitarea lansarii bombei in Japonia. Insa scirsoarea nu avea sa fie citita niciodata de presedintele SUA. Roosevelt a murit subit, fara sa vada finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe 6 august 1945, Einstein a ascultat la radio stirea ca America a lansat o bomba asupra orasului Hiroshima. Cu 20 de ani inainte, fusese in Tara Soarelui Rasare, cu oameni zambitori si fusese atat de impresionat de acest popor, incat afirma ca daca toti oamenii lumii ar fi asa de zambitori ca japonezii, nu ar mai exista razboaie. Einstein a regretat pana in ziua mortii trimiterea scrisorii catre presedintele Americii si de aceea a luptat pentru formarea unui guvern mondial care sa impiedice un nou razboi mondial, dar nu si-a vazut visul implinit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu